Čuvati zdravlje!

Sve o zdravlju, zdravstvene ustanove, doktori...
Svetovid
Site Admin
Posts: 13
Joined: Mon Nov 17, 2014 1:50 pm

Re: Čuvati zdravlje!

Postby Svetovid » Sun Nov 12, 2017 9:58 pm

HRANA ZA MLADE SPORTISTE

Hranu možemo podijeliti po skupinama na bjelančevine (proteine), ugljikohidrate, masti, vlakna, vitamine, minerale i vodu. Ugljikohidrati su osnovni izvor energije za organizam te pomažu pri metabolizmu proteina i masti. Jednostavni ugljikohidrati brzo oslobađaju energiju zbog jednostavnosti molekularne strukture koja se brzo razgrađuje, te se mogu uzimati (prije svega voće) prije izlaganja fizičkom naporu (trening, takmičenje) radi dodatnog izvora energije. Kompleksni ili složeni ugljikohidrati su izgrađeni spajanjem monosaharida u složenije molekularne strukture, a razgradnja im je dugotrajnija te oslobađanje energije traje tokom dužeg razdoblja, što ne izaziva stanje nezasitnosti kao pri potrošnji jednostavnih oblika ugljikohidrata. Tu spadaju namirnice poput riže, krumpira, žitarica, sjemenja i povrća.

Image

Preporučljivo je hranom unositi što više kompleksnih ugljikohidrata u usporedbi sa jednostavnim ugljikohidratima. Bjelančevine (proteini) su izvor građevnog materijala za mišiće, krv, kožu, kosu, nokte te unutrašnje organe kao što su srce, mozak i dr. Količina unesenih proteina za običnu populaciju iznosi 0,8 – 1 g/kg tjelesne težine, dok je za sportaše 1,5 – 2 g/kg tjelesne težine. Organizam ne može iskoristiti više od 30 grama proteina u jednom obroku (zato treba uzimati više manjih obroka). Dobri izvori proteina su mlijeko i mliječni proizvodi, jaja, meso, riba, soja. Kod djece je također potrebna veća količina proteina zbog rasta i razvoja, a potrebna količina ovisi o spolu i o sportu kojem se dijete bavi. Masti se nalaze u hrani biljnog i životinjskog porijekla, a njihov nedostatak u prehrani može dovesti do manjka vitamina topljivih i mastima i ulju te uzrokovati različite bolesti. Masti u prehrani trebaju se unositi najvećim dijelom iz hrane bogate nezasićenim masnim kiselinama. Vlakna su takođe važan dio prehrane jer pomažu uklanjanju otpadnih materija iz našeg tijela. Povećavaju volumen hrane koju jedemo, pa tako usporavaju njezin prolazak kroz crijevo koje tako dobiva više vremena da ekstrahira (izvuče) i apsorbira (upije) hranjive tvari. Izvori vlakana su brašno od punog zrna žitarice (integralne žitarice) od kojeg se može praviti kruh i tjestenina, zatim zobene pahuljice, različite prerađevine od integralnog žita, smeđa riža, većina orašastih plodova, te voće i povrće. Voda nema nikakvu energetsku vrijednost, a važnija je od hrane i superiornija od svih ostalih napitaka. Čini 60 – 70 ukupne tjelesne težine, a bitne funkcije vode u organizmu jesu održavanje tjelesne temperature (termoregulacija), probava i apsorpcija hrane, izbacivanje štetnih sastojaka i dr. Kod sportskih aktivnosti moramo paziti da ne dođe do dehidracije tj. stanja kada se izgubi više od 1% tjelesne mase znojenjem.
Znakovi dehidracije su suhoća usta i kože, neraspoloženje, sporost u razmišljanju i odlučivanju, umor i dr.Uticaj dehidracije na sportske performanse se očituje smanjenoj sposobnosti memoriranja i računanja, smanjenoj sposobnosti vizuelnog praćenja i koncentracija i sl. Sportisti od 75 kilograma koji izgubi 2% tjelesne mase (1,5 kg) znojenjem opadaju fizičke i psihičke sposobnosti za 20%. Rehidracija je obnova ili nadoknada izgubljene tekućine, a prosječna zdrava osoba bi trebala popiti oko 3 litre vode dnevno tj. oko 1 ml vode na svaku 1 kcal unesenu hranom. Upute i pravila za rehidraciju: prije treninga dvije čaše vode ili na zagrijavanju 5 ml/kg tjelesne težine, za vrijeme treninga svakih 10 – 20 minuta uzeti tekućinu, ako pravila to ne dopuštaju treba unijeti veću količinu prije, nakon treninga nadoknaditi izgubljene tekućinu sa 2 dvije čaše na svakih 0,5 kg izgubljene tjelesne težine. Moramo znati su da djeca za razliku odraslih osoba manje otporna na vježbanje u toplim tj. vrućim uslovima. Razlog može biti taj da postižu maksimalni broj otkucaja srca prije nego odrasli.

Vitamini i minerali
Vitamini su metabolički katalizatori koji regulišu hemijske reakcije unutar tijela. Većina vitamina su hemijski proizvodi koje tijelo ne proizvodi pa se moraju uzeti putem hrane. Zavisno od toga koliko je ćelija obuhvaćeno nedostatkom vitamina tj. smanjivanjem sposobnosti funkcionisanja ili odumiranjem, čitava tkiva pa i organi mogu biti ozbiljno ugroženi. Minerali su elementi tj. anorganske supstance koje se dobijaju iz hrane i koji na različite načine pomažu izgradnji tjelesnih struktura i regulaciji tjelesnih procesa. Važan su faktor za održavanje fizioloških procesa organizma i jačanje koštane strukture. Kod djece treba posebni obratiti pažnju na unos dovoljne količine kalcija zbog rasta kostiju, te željeza zbog povećanja volumena krvi i povećanja koncentracije hemoglobina. Kod djevojaka je to posebno naglašeno zbog nadoknadu željeza koje se izgubilo putem krvi tokom menstruacije.
Nedostatak pojedinih vitamina se može uočiti na osnovu različitih simptoma ili jednostavnije da se obavi testiranje vitaminskog statusa.

Poremećaji prehrane
Poremećaji prehrani se češće događaju kod estetskih sportova poput gimnastike, umjetničkog klizanja, te kod borilačkih sportova poput džudoa i rvanja kao i sportova izdržljivosti (trčanje na srednje i duge pruge, biciklizam i sl.), pa kod njih treba dodatno paziti. U gimnastici je česta situacija da djeca unose premalu količinu hrane zbog zadržavanja određene tjelesne težine koja će omogućiti lakše izvođenje pojedinih gimnastičkih elemenata, dok je u borilačkim sportovima razlog takmičenja u pojedinim težinskim kategorijama, pa često sportisti znaju u kratkom vremenu namjerno na nepravilan način gubiti veću količinu kilograma.


Raspodjela obroka
Djeca sportisti bi trebali imati više obroka tokom dana. Najbolje bi bilo da imaju 3 veća obroka (doručak, ručak i večera) i 2 međuobroka. Najčešći su problemi izgladnjivanje jer za vrijeme nastave u školi ništa ne jedu, pa nakon škole unesu preveliku količinu hrane ili unose brzu hranu, često slatkiše, a to im neće dati dovoljnu količinu energije koja im je potrebna za trening. Ako se žele promijeniti prehrambene navike tada to treba provoditi postepeno, djetetu objasniti što je zdravo za njega, a što djeluje loše, te na takav način nema prisile nego se postepeno zamjenjuju nezdrave namirnice ili neadekvatan način pripremanja hrane sa ispravnim. Doručak je najvažniji obrok u danu, te se nikako ne bi smio preskočiti. Trebao bi sadržavati veću količinu ugljikohidrata kako bi se popunile zalihe energenata, te kako bi mogli imati energije za obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Može se sastojati od cjelovitih žitarica, različitog voća, svježeg sira, kukuruznih pahuljica, jogurta, te različitih prirodnih sokova. Međuobroci imaju ulogu smanjenja pada energije i sprečavanja pojave gladi između glavnih obroka. Trebaju biti lagani i ne sadržavati previše kalorija. Posebno su važni za djecu dok su u školi ili tokom putovanja na takmičenja. To mogu biti različite salate (voće i/ili povrće), kvalitetni sendviči (integralni hljeb, pileća prsa, povrće i sl.) ili gotovi dodaci prehrani (proteinski ugljikohidratni šejk, energetska čokoladica i sl.). Ručak i večera trebaju sadržavati dovoljnu količinu ugljikohidrata (integralna riža, integralna tjestenina, krompir i dr.), i bjelančevina (tunjevina, pileća ili pureća prsa, soja i sl.), te nezasićenih masnih kiselina (masline, maslinovo ulje, orasi, riba). Ako je ikako moguće djeci treba pripremati hranu koju oni vole, ali pritom zadržavajući načela zdrave prehrane.

Dodaci prehrani
Vitamini i minerali bi trebali biti sastavni dio dopune prehrani jer je teško osigurati dovoljnu količinu potrebnu djeci sportistima samo putem prehrane. Isto vrijedi za različite izotonične napitke koje bi trebali konzumirati prije, za vrijeme i nakon treninga.
Proteini, različite aminokiseline i ugljikohidrati nisu neophodni ako je putem prehrane omogućena dovoljna količina. Dobro ih je koristiti ako djeca sportisti zbog različitih obaveza ne mogu imati redovne obroke pa ih tada mogu koristiti kao zamjenske obroke. Takođe se mogu koristiti na putovanjima ili kad se želi regulisati tjelesna težina.

Doping u sportu
Nikakva ilegalna sredstva poput anaboličkih steroida, psihostimulansa, krvnog dopinga ili hormona rasta se ne bi smjela koristiti u sportu, a pogotovo kod djece jer se mogu ozbiljno narušiti prirodni tokovi rasta i razvoja i mogu nastati ozbiljne posljedice koje ostavljaju trag na daljnje bavljenje sportom, ali i na normalni život.

Leonid
Posts: 195
Joined: Sun May 17, 2015 7:40 pm

Re: Čuvati zdravlje!

Postby Leonid » Mon Nov 13, 2017 10:05 am

OD ČEGA SE SASTOJI PLODOVA VODA?

Uprkos nazivu plodova voda, tekućina u pitanju uopšte nije voda. Tehnički termin je amnionska tečnost, a zapravo se sastoji od bebinog urina.
Za vrijeme "boravka" u materici plodna voda služi kao dodatna zaštita, a beba u njoj pluta i nesmetano se razvija.

Image

Dok je beba u stomaku njeni bubrezi polako proizvode urin i to je jedan od pokazatelja da se beba dobro razvija i da je zdrava. Beba dok je u materici i pije amnionsku tečnost kako bi održala potreban nivo kiseonika. Amnionska tečnost u materici služi kao štit od udaraca i ozljeda i istovremena je bebi izvor kiseonika jer pijući amnionsku tečnost beba se opskrbljuje kiseonikom.

Kroz par dana nakon začeća bebe formira se amnionska posteljica i počinje se puniti tečnošću, u početku vodom i tjelesnim tekućinama. Ali od desete nedjelje trudnoće, bebini bubrezi počinju funkcionisati, što znači da otpuštaju malu količinu urina u amnionsku tečnost.

A do dvadesete nedjelje trudnoće – većinski dio amnionske tekućine je bebin urin. Ali osim mokraće, u plodnoj vodi su i topive hranjive materije – bjelančevine, ugljikohidrati i masnoće te minerali.
Plodna voda takođe sadrži mrtve ćelije bebine kože koje ljekari mogu koristiti za ispitivanje genetskih poremećaja jednostavnim uzimanjem uzorka amnionske tečnosti, postupkom poznatom kao amniocenteza.

Amnionska tečnost nastavlja se razvijati tokom trudnoće sve dok trudnica ne uđe u 38. nedjelju, kad se plodna voda počne polako povlačiti, a beba ubrzano razvijati. Kod početka trudova, "puca vodenjak" i plodna voda otiče kroz vaginu trudnice. To oticanje može biti samo par kapljica, a može biti i nekontrolisani izljev.

U trenutku pucanja vodenjaka, beba više nije zaštićena i podložna je infekcijama, što znači da bi trudnice trebale što prije stići u bolnicu.

Leonid
Posts: 195
Joined: Sun May 17, 2015 7:40 pm

Re: Čuvati zdravlje!

Postby Leonid » Wed Nov 15, 2017 10:27 am

PEPEO OD DRVETA JE VIŠESTRUKO KORISTAN!

Image

Pepeo od ogrijevnog drveta toliko je korisna stvar da može da se upotrijebi na mnogo načina, tako da ukoliko se grijete na drva, nipošto nemojte da ga bacate. Poljoprivrednici odlično znaju koliko drveni pepeo može da bude odličan za zemlju, pa ga često koriste kao prihranu i za povećanje kiselosti zemljišta. Naročito prija biljkama koje vole kalcijum kao što su paradajz, špinat, bijeli luk, ali i ruže. Prije nego što posijete ove biljke, dodajte četvrt šolje drvenog pepela u zemlju.

Image

Takođe, kada pepeo pomiješate sa vodom i ostavite nekoliko dana da odstoji, a potom procijedite, dobili ste cijeđ. Ona je odlična za čišćenje odjeće, podova, srebrnine, hrđe sa mermernih površina. Malo gušća varijanta pepela i vode u vidu paste može da skine mrlje sa namještaja. Takođe, sapun od cijeđi odličan je za one koji imaju masnu kosu.

Pepeo dobro uklanja neprijatne mirise u stanu, ali i u frižideru, a djeluje slično kao sirće koje ostavite da “povuče” aromu neke ubuđale namirnice.
Pojedine štetočine, poput puževa i raznih insekata, ne podnose pepeo, pa ćete ih se vrlo lako riješiti uz pomoć ovog “otpatka”. Isto važi i za mrave – pospite mravinjak pepelom i mravi će odmah da odu. Korisno je da i u ćoškove podruma pospete po malo pepela, jer ćete na taj način otjerati miševe, bubašvabe i druge napasnike.

Pepeo može da pomogne i u čišćenju vaših kućnih ljubimaca od buva. Napravite pastu od pepela i sirćeta i namažite svoje životinje. Računajte da ćete poslije ovog tretmana morati i da ih okupate.

Dr. Dragan
Posts: 37
Joined: Sat May 23, 2015 9:04 pm

Re: Čuvati zdravlje!

Postby Dr. Dragan » Tue Nov 21, 2017 9:52 am

OMEKŠIVAČI

Image

Trebate znati da omekšivači sadrže dugi popis toksina i hemikalije koje mogu ući u organizam kroz kožu ili udisanjem i uzrokuju brojne zdravstvene komplikacije. To posebno vrijedi za kućanstva s malom djecom, jer su posebno osjetljivi na hemikalije.

Ovo su najčešće hemikalije pronađene u gotovo svim omekšivačima na tržištu:

Alfa-terpeniol
– Ovo je otrovna hemikalija, što može dovesti do niza mnogih zdravstvenih problema, kao što su vrtoglavica, glavobolja, glad, gubitak pamćenja, utrnulost u licu, vratu i bol kičmenog stuba.
Benzil acetat – to je dokazano od ove otrovna materija može dovesti do raka gušterače. Njegove pare mogu izazvati iritacije očiju i respiratornih problema, a najgora stvar je da se može apsorbirati kroz kožu.
Benzil alkohol – Ova opasna materija povezana je sa poremećajima centralnog nervnog sistema, izaziva glavobolju, mučnine, povraćanje, vrtoglavicu...
Hloroform – kancerogenI neurotoksin koji može dovesti do gubitka svijesti, mučnine, glavobolje, povraćanja i / ili vrtoglavica, pospanosti.
Linalol – Još jedna opasna materija poznata da uzrokuje respiratorne probleme, pa čak i dovodi do tzv. gubitka koordinacije mišića.

Dr. Dragan
Posts: 37
Joined: Sat May 23, 2015 9:04 pm

Re: Čuvati zdravlje!

Postby Dr. Dragan » Mon Dec 11, 2017 8:55 pm

PRESTANI SE ŽALITI!

Prestani biti stalno nezadovoljan, prestani se žaliti, proživljavati “nepravdu” i ponašati se kao da ti je neko kriv

Progoni od sebe očajanje koje ti govori da će ti svagda biti tako teško. Problem će isčeznuti, nemoj ga preuveličavati. Ako preuveličavaš svoje teškoće i stalno razmišljaš o njima, osjećaćeš užas i zapadati u paniku.

Čovjek sam sebe guši grižnjom savjesti i zabrinjavajućim osjećanjem krivice. Ponekad osjećamo zabrinutost (nelagodu) zbog toga što smo u datom momentu srećni. To jest, ako si srećan, misliš da će ti se neminovno dogoditi nešto loše.

Nemoj da budeš stalno nezadovoljan, prestani se žaliti, proživljavati “nepravdu” i ponašati se kao da ti je neko kriv. Znaš li koliko ljudi trenutno strada, baš ovog momenta? Koliko je bolesnih koji s mukama umiru u bolnicama …

Leonid
Posts: 195
Joined: Sun May 17, 2015 7:40 pm

Re: Čuvati zdravlje!

Postby Leonid » Fri Jan 12, 2018 9:39 am

CVEKLA JE LIJEK

Image

Rudolf Brojs iz Austrije cijeli svoj život je posvetio pronalaženju najboljeg prirodnog lijeka protiv raka. Napravio je poseban sok, koji je davao odlične rezultate u lečenju ove bolesti. Uz pomoć svoje metode, izliječio je preko 45.000 ljudi od raka i drugih neizlječivih bolesti. Prema Brojsu, rak može da se preživi samo uz pomoć bjelančevina.

Zbog toga je razradio poseban post u trajanju od 42 dana, tokom kojeg se piju samo čajevi i poseban sok od povrća, a glavni sastojak je cvekla. Tokom ovih 42 dana ćelije raka gladuju i umiru, dok se zdravlje kompletnog organizma poboljšava.

Brojsov sok se pravi samo od ekološki uzgojenog povrća. Sok može da se napravi kod kuće od domaćeg povrća, a sastoji se od: cvekle (55 %), šargarepe (20 %), korena celera (20 %), krompira (3 %) i rotkvice (2 %). Važno je napomenuti da se sa sokom od cvekle ne bi smjelo pretjerivati, već ga je potrebno uzimati onoliko koliko organizam u ovoj terapiji sam traži.

Cvekla je već tradicionalni i poznati lijek za leukemiju. Ovo povrće sadrži aminokiselinu betain, koja ima antikancerogena svojstva. Terapija cveklom, koja podrazumijeva svakodnevno uzimanje soka od cvekle ili sirove rendane cvekle ima dokazano pozitivan efekat na leukemiju i mnoge druge vrste raka, o čemu svjedoče hiljade ljudi.

Ali, redovno konzumiranje cvekle pomaže i protiv bolesti uzrokovanih oksidativnim stresom, a vlakna koja sadrži cvekla mogu da smanje nivo holesterola u krvi i do 40 %. Cvekla je poznata i po tome što normalizuje krvni pritisak i pomaže u očuvanju elastičnosti krvnih sudova. Cvekla sprečava i liječi proširene vene, ako je svakodnevno konzumiramo. Gvožđe iz cvekle je moćno sredstvo za čišćenje organizma od toksina i izgradnju krvi. Upravo zbog toga cvekla je efikasna u liječenju mnogih bolesti, uzrokovanih toksinima.

Cveklu bi posebno trebalo da konzumiraju trudnice jer je bogata folnom kiselinom, što sprečava mnoge bolesti novorođenčadi. Osim toga, sok od cvekle stimuliše rad jetre i žuči i sprečava zatvor, a u kombinaciji sa šargarepom, cvekla je odličan lijek za giht, bolesti bubrega i žučne kese. Ali, njena ljekovitost ni tu ne prestaje, cvekla je nevjerovatno ljekovata i pomaže i kod glavobolje, zubobolje, dizenterije, bolova u kostima, kod kožnih i menstrualnih tegoba.

Leonid
Posts: 195
Joined: Sun May 17, 2015 7:40 pm

Re: Čuvati zdravlje!

Postby Leonid » Tue Jan 23, 2018 9:39 am

DAULE (HURME)

Image
Datule-suve

Image
Datule (hurme)

Datule mogu biti veoma značajne za naše zdravlje. Donose mnoge zdravstvene prednosti. Ako budete jeli tri datule dnevno, primjetićete pozitivne promjene na sebi.

Bogate hranjivim materijama

Datule imaju nutritivne vrijednosti. Sadrže kalij, bakar, magnezijum, mangan, vitamin B-6, vlakna..

Poboljšavaju probavu

Datule su odlične za probavu. To je zbog vlakana koje sadrže, a smanjuju i rizik od raka debelog crijeva. Preporučuju se i za liječenje hemoroida.

Smanjuju bol


Bogate su magnezijumom koji ima antiupalno dejstvo, te zbog toga ublažavaju bolove i smanjuju otoke. Istraživanja su pokazala da prisustvo magnezija smanjuje atrertijsku upalu i rizik za bolesti srca. Takođe djeluje i na druge upale, kao što je artritis. Magnezijum u datulama je koristan u smanjenju visokog krvnog pritiska. Mnogi ljudi su na lijekovima zbog visokog pritiska, a ovo voće može te lijekove učiniti nepotrebnim.
Kalij koji je dio datula, pomaže rad srca i smanjuje krvni pritisak.

Recept sa datulama za mnoga oboljenja koji biste trebali probati i kao preventivu:

Trebate:

– 5 datula
– 5 šljiva
– kašika mljevenog lana

Upotreba: Koristite 12 dana prije svakog obroka, a zatim napravite pauzu 12 dana. Pomoći će vam i u brzom gubitku kilograma.

Leonid
Posts: 195
Joined: Sun May 17, 2015 7:40 pm

Re: Čuvati zdravlje!

Postby Leonid » Thu Feb 01, 2018 11:19 pm

BLAGOTVORNI NAPITAK

Blagotvorni napitak kojisadrži sve što vam je potrebno za savršeno zdravlje.

Potrebno:
- 2 jabuke srednje veličine;
- 3 stabljike celera;
- 1 krastavac;
- izrendan đumbir (korijen 2,5 cm);
- pola limuna s korom (možete je izrendati);
- 1 limeta s korom (možete je izrendati);
- 150 g peršuna;
- 60 g spanaća.

Priprema:
Sve sastojke sitno isjeckajte, pomješajte i obradite u sokovniku ili blenderu.
Ovaj sok blagotvorno djeluje na tegobe kao što su visok krvni pritisak, problemi s kožom, kostima, astmom, varenjem… Pored toga, ovaj napitak djeluje preventivno na rak dojke, pluća, jetre i debelog crijeva, snižava nivo lošeg holesterola i pomaže u mršavljenju.
Možete dodati još koju jabuku da piće bude slađe.


Return to “Zdravlje”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest