Čuvati zdravlje!

Sve o zdravlju, zdravstvene ustanove, doktori...
Leonid
Posts: 180
Joined: Sun May 17, 2015 7:40 pm

Re: Čuvati zdravlje!

Postby Leonid » Tue Jan 03, 2017 5:36 pm

NE SUŠITE ODJEĆU NA RADIJATORIMA!

Isparavanje deterdženta i omekšivača do kojih dolazi usljed sušenja odjeće na radijatorima izaziva povećan rizik od pojave alergena i samim tim do pojave alergija.

Pored radijatora uvijek treba držati posudu s vodom, u protivnom vazduh se toliko isušuje da to negativno utiče na sluzokožu disajnih organa. Sluzokoža postaje toliko suva da privlači različite alergene i uzročnike raznih infekcija.

Na povezanost nekvalitetnog vazduha, sušenja odjeće na radijatoru i iritacija disajnih organa ukazalo je i istraživanje Arhitektonskog fakulteta u Škotskoj. Pokazalo je da sušenje garderobe u stanovima povećava stepen vlage za 30 odsto i da sa sobom povlači povećan rizik od astme i alergija, kojima su posebno izloženi najmlađi.

Uprkos upozorenju stručnjaka da se za sušenje odjeće pronađe alternativni način, stare metode ne odriče se čak 87 posto domova u Glazgovu, gdje je sprovedena studija. Podaci da su tri četvrtine od stotinu ispitanih domova imale vlagu, grinje i povećanu koncentraciju buđi, ukazuju da se stare navike moraju promijeniti.

Image

Simptomi infekcije su brojni – kašljanje, hronični umor, iritacija očiju, grla i kože, glavobolja ili mučnina.

Leonid
Posts: 180
Joined: Sun May 17, 2015 7:40 pm

Re: Čuvati zdravlje!

Postby Leonid » Thu Feb 16, 2017 4:42 pm

KUVANO JAJE, SIRĆE I VODA PROTIV ŠEĆERA

Image

Prehrambene navike i stil života imaju veliki uticaj na cjelokupno zdravlje. Okolina ima važnu ulogu. Živimo u svijetu punom toksina i otpornih hemikalija.

Krvni testovi se obično koriste za otkrivanje neravnoteže. Neki ljekari vjeruju da su testovi jedini način za dijagnostikovanje zdravstvenog stanja povezanih sa nivoom šećera u krvi i krvnog pritiska. Svaki mogući poremećaj smatra se tihim ubojicom koji dovodi do ireverzibilnih promjena.

Dijabetes je jedna od najčešćih bolesti savremenog svijeta, i utiče na sposobnost tijela da obrađuje glukozu. Dijabetičari obično obole od dijabetesa tipa 2, što znači da njihova tijela ne mogu iskoristiti inzulin.

Statistika pokazuje da je broj dijabetičara nekontrolisano raste, tako da je bolje konsultovati svog ljekara češće kako bi se spriječila bolest ili počela liječiti u početnoj fazi.

Nutricionisti su otkrili lijek koji reguliše nivo šećera u krvi, koji je djelotvoran i potpuno prirodan. Sve što trebate je sirće, voda i kuvano jaje.

Skuvajte jaje u popodnevnim satima, i ogulite ga. Probodite jaje nekoliko puta viljuškom ili čačkalicom. Ulijte sirće u zasebnu zdjelu i potopiti jaje u sirće. Ostavite namočeno preko noći.

Sljedećeg jutra, treba da pojedete jaje i popijete čašu tople vode.

Ponovite postupak svaki dan, a uskoro ćete primijetiti da je vaš šećer u krvi na normalnom nivou.

Leonid
Posts: 180
Joined: Sun May 17, 2015 7:40 pm

Re: Čuvati zdravlje!

Postby Leonid » Fri Mar 03, 2017 6:53 pm

POLA KAŠIČICE KURKUME S JEDNOM KAŠIČICOM MEDA

Image

"Svako jutro dok mi se kuva kafa umutim pola kašičice kurkume s jednom kašičicom meda. Kad to pojedem, pijem kafu i doručkujem. Kurkuma umiruje sve upalne procese, blagotvorna je za cio organizam, a ja je odavno stavljam zajedno s malo karija u svaki svoj pirinač ili jela sa povrćem. Ove začine ubacim u jelo na početku kuvanja, tokom dinstanja, kako bi pustili svoja esencijalna ulja. Tokom posljednje dvije godine, koliko svako jutro uzimam kurkumu, nisam se nijednom prehladila, a nekada sam kašljala kao da imam tuberkulozu. Imala sam ranije čir koji mi je zadavao probleme, ali je on vremenom nestao i vjerujem da je kurkuma tome doprinijela."

Dr. Dragan
Posts: 30
Joined: Sat May 23, 2015 9:04 pm

Re: Čuvati zdravlje!

Postby Dr. Dragan » Sat Mar 11, 2017 8:25 am

KONTROLIŠITE PROSTATA SPECIFIČNI ANTIGEN - PSA!

Image


Svaki muškarac u zrelim godinama trebao bi se upoznati sa značenjem pojma PSA radi očuvanja vlastitog zdravlja. PSA je ustvari bjelančevina koju stvaraju ćelije prostate. Izlučuje se prilikom ejakulacije u sjemenoj tečnosti i održava spermije spremnim za oplodnju između ejakulacije i kontakta s jajnom ćelijom.

Tumorski markeri su spojevi koji se stvaraju u tumorskim ćelijama ili nastaju usljed njihovog rada. Jasno je da se porast niova tih materija u krvi može povezati s porastom mase ćelija koje uzrokuju njihovo stvaranje.

PSA (prostata specifični antigen) je tumorski marker za prostatu. Stvara se samo u prostati pa je ujedno i specifičan za sve promjene u njoj.

Povećanje prostate, a time i povećanje nivoa PSA, moguće je uočiti i kod dobroćudnih bolesti prostate kao što su upala (prostatitis) ili adenom prostate.

Radi olakšavanja dijagnostike oboljenja prostate, uz vrijednost ukupnog PSA (tPSA) uveden je i dodatni parametar, tzv. fPSA (slobodni PSA, slobodna frakcija PSA). Mjeri se u slučaju laganog povišenja nivoa PSA. Odnos fPSA i PSA kazuje ljekarima dodatni a važan podatak potreban u dijagnostici bolesti prostate.

Zanimljivo je da je PSA prisutan u krvi svih muškaraca i da mu se nivo tokom starenja povisuje.


Radi vaše bolje samokontrole, donosimo vam tablicu očekivanih vrijednosti tPSA:

GODINE ŽIVOTA OČEKIVANA VRIJEDNOST
40 – 49 manje od 2,50 μg/L
50 – 59 manje od 3,89 μg/L
60 – 69 manje od 5,40 μg/L
više od 70 manje od 6,22 μg/L


Odnos fPSA/tPSA bi za zdrave ljude trebao biti viši od 18% (0,18).

Svakom muškarcu starijem od 50 godina preporučuje se da jednom godišnje učini urološki fizikalni pregled i PSA test. Ako je u porodici zabilježen karcinom prostate, uputno je početi s redovnim pregledima već od 45 godina starosti.


Image

Leonid
Posts: 180
Joined: Sun May 17, 2015 7:40 pm

Re: Čuvati zdravlje!

Postby Leonid » Sat May 06, 2017 8:27 pm

SODA BIKARBONA

Soda bikarbona može da se koristi kao dodatak mnogim preparatima za higijenu i njegu lica i kože.
Evo na koje načine možete iskoristi sodu za očuvanje čistoće lica.

Image

Soda bikarbona je jedna od najjeftinijih namirnica koju posjedujete u vašem domu.
Smanjuje rizik od akni, te čini kožu sjajnijom.
Pomoći vam da se riješite ožiljaka i crvenila, te da se riješite podočnjaka.
Potrebna vam je šolja tople vode ili čaja i jedna kafena kašika sode bikarbone.
Potopite vatu u ovu smjesu i stavite je ispod očiju i ostavitite da odstoji 10-15 minuta.
Umijte se i lice obrišite peškirom.
Piling za usne od sode bikarbone i meda
Pomiješajte med i sodu bikarbonu i smjesom namažite usne. Isperite nakon 5 minuta mlakom vodom.
Soda bikarbona i limun za savršen ten
Umijete se i prstima nanesite sodu bikarbonu i ostavite da djeluje 10-ak minuta.
Isperite lice i vatom natapkajte limunov sok i ne ispirajte.
Preporučuje se da se ovo radi jednom sedmično.
Gel protiv mitisera
Potrebno vam je malo gela za umivanje, kašičica soli i kašičica sode bikarbone.
Nanesite gel na lice i ostavite da djeluje 5 minuta.
Također, pomoću sode bikarbone skinite šminku.
Vaša koža će biti glatka i mekana.

Leonid
Posts: 180
Joined: Sun May 17, 2015 7:40 pm

Re: Čuvati zdravlje!

Postby Leonid » Mon May 08, 2017 9:00 pm

NATRIJUM GLUTAMAT

Image

Natrijum-glutamat E621 – je aditiv koji se dodaje skoro svim namirnicama koje svakodnevno koriste u restoranima i svi to dobro znaju. On se dodaje jer daje intenzivniji ukus hrani. Ovo je bijeli prah sličan šećeru i soli. Kada se rastvori u vodi ima ukus supe sa mesom.

Ova supstanca se može dodati bilo kojoj vrsti hrane. Natrijum-glutamat izaziva povećanje apetita, prejedanje i gojaznost. Služi za pobuđivanje moždanih ćelija, ponekad deluje kao narkotici, lako dopire do krvi u mozgu i izaziva genetske promjene.

Natrijum-glutamat je pronađen u vrstama kobasica, salama, čipsevima, gotovim supama, konzerviranoj hrani, pivu, vegeti, parmezanu i mnogim drugim namirnicama koje koristimo u ishrani. Odrasli mogu istolerisati 1,5 grama natrijum-glutamina dnevno, dok za djecu nije preporučljivo više od pola grama. Danas se u svijetu koristi više od 200 000 tona natrijum-glutamata godišnje. Ovaj izuzetno opasan aditiv označen je brojem E621 i koristi se kao pojačivač ukusa.

Ako ga često konzumirate, on će poslije nekog vremena izazvati zavisnost, a vi ćete početi da nesvjesno konzumirate hranu koja ga sadrži. Ova supstanca je korisna za proizvođače, jer tako povećavaju svoj profit. Proizvođači hrane imaju koristi od dodavanje E621 hrani, jer ona smanjuje troškove proizvodnje i popravlja ukus hrane lošeg kvaliteta. Budite oprezni prilikom kupovine hrane i čitajte sadržaj na pakovanju proizvoda. Konzumirajte samo prirodne začine.

Leonid
Posts: 180
Joined: Sun May 17, 2015 7:40 pm

Re: Čuvati zdravlje!

Postby Leonid » Wed Sep 13, 2017 9:51 am

"SVE BOLESTI POČINJU OD OTROVA U CRIJEVIMA!"

Image

Stručnjaci su izračunali da prosječan čovjek do svoje 70. godine pojede čak 100 tona različite hrane i popije oko 40.000 litara tečnosti, od čega barem petinu čine namirnice koje naš organizam ne može da svari, niti da iskoristi kao energiju, već predstavlja otpad koji se nakuplja u organizmu.
Višak šećera, rafinisane žitarice, pržena i masna hrana, alkohol i kofein, prerađene namirnice s dodatkom niza hemikalija za produženje vijeka trajanja i pojačavanje ukusa, brza i suva hrana koja ne sadrži dovoljno vlakana, pa čak i sirove namirnice koje organizam inače teško vari, samo su dio liste namirnica koje opterećuju organizam.
Sve to treba povezati s činjenicom da mnogi piju premalo vode, koja je važna za probavu, razmjenu materija i izbacivanje toksina iz organizma, kao i s navikom da se hranimo neredovno, odnosno preskačemo obroke, što može biti razlog za usporavanje metabolizma.
Stoga ne čudi procjena da se tokom svih tih godina u crijevima akumulira oko 15 kilograma toksičnog otpada, koji treba izbaciti iz organizma, kako ne bi podstakao razvoj bolesti.

Još je Hipokrat govorio da “sve bolesti započinju u crijevima”, što danas podržavaju brojni ljekari i nutricionisti, nakon što su brojna naučna istraživanja pokazala da oslabljeni zidovi crijeva mogu dovesti do toga da mikrobi, otrovi i nesvarena hrana iscure u krvotok i izazovu upalne procese.

Danas se, na primer, dobro zna da slaba i propusna crijeva mogu da izazovu probavne smetnje, nadutost, gasove, dijareju, ali i autoimune poremećaje, kao što su alergije, astma i artritis, ali i mentalne blokada, razne upale kože (ekcemi i akne), pa i mnoge ozbiljnije probleme.
Tako dugotrajna konzumacija masne i teško svarljive hrane, s previše šećera, kao i previše alkohola, mogu dovesti do bolesti jetre poznate pod nazivom masna jetra, kao i do pojave kamenja u žuči.
Problemi s jetrom mogu dovesti do čestih mučnina i povraćanja, bolova u području stomaka, taloženja masnoća oko struka, pa i do problema s kožom – od svraba, do promjene boje kože, odnosno karakterističnog žućkastog tena.
Toksini u organizmu mogu dovesti i do pojave sindroma policističnih jajnika, do problema u radu štitne žlezde, kao i do hronične bubrežne bolesti.

Ovo su najčešći znakovi da vam je tijelo puno toksina:

Akne i loš ten
Ishrana u kojoj prevladavaju prerađene namirnice, kao što su salame, umaci, gotovi obroci i slično, kao i namirnice s dodatim šećerom, mogu da izazovu upalne procese na koži koji se često očitavaju kao umorna koža puna nečistoća i akni. Uz promenu ishrane pripazite i na njegu lica.

Hronični umor i neraspoloženje
Hronični umor i nedostatak koncentracije su siguran znak da je vaš organizam preopterećen toksinima. Ako se ujutro teško budite, ili ste tokom dana toliko pospani da vam se čini da vam glava pada, iako ste noću odspavali dovoljno dugo, to je tipičan znak da u organizmu preovladava kiselost i da vam je potreban detoks. Ako ovo stanje zanemarite, može dovesti do ozbiljnih poremećaja u organizmu.

Česte glavobolje
Ako ste jedno veče “zaglavili” s društvom, prejeli se i popili više alkohola, gotovo je sigurno da ćete se ujutro probuditi s glavoboljom. Glavobolja je jedan od znakova da je vaše tijelo opterećeno toksinima, pogotovo ako se one ponavljaju često i traju duže vrijeme. To najčešće nisu teške glavobolje, nego neprijatna, tupa bol, slična glavobolji koja se javi kad je visoka vlaga u vazduhu i najčešće ne prolazi dok se ne odmorimo i odmaknemo od teške hrane ili pića.

Hronični bol

Hroničan bol koja traje dugo i boli “podmuklo”, obično se javlja kao simptom upale koja je nastala kao reakcija na nakupljanje toksina u određenom dijelu tijela. To može biti bol u vratu, leđima ili zglobovima, bol zbog upale u mokraćnim putevima, bubregu… Najčešće je riječ o “tihom” bolu koji nas opominje da nešto nije u redu.

Problemi sa spavanjem
Ako se noću dugo vrtite u krevetu i ne možete da zaspite, ili se budite usred noći i ne uspevate više da zaspite do jutra, a nema realnog razloga za to, to može biti znak nagomilanih otrova u organizmu. Dobro će vam doći više fizičke aktivnosti ili vježbanja tijekom dana, kao i topla kupka prije spavanja, kojoj ste dodali neko opuštajuće ulje.

Neprijatan miris tijela i zadah

Kad je vaše tijelo zagušeno toksinima i ne može da ih izbaci, to se može odraziti kroz neprijatan zadah i miris tijela. Loš zadah je rezultat bakterija i toksina koji se nakupe na jeziku, dok neprijatan miris nastaje zato što otrovi putem znoja isparavaju kroz kožu. Česti uzrok je previše brze hrane, kao i previše šećera u ishrani.

Alergije i osipi
Kad konzumirate nešto što vaše tijelo ne prepoznaje, ili doživljava kao napad na imuni sistem, mogu se javiti osipi, perut, mrlje na koži ili crvenilo. Pokušajte da vodite dnevnik ishrane i utvrdite na koje namirnice tako reagujete, pa smanjite njihovu upotrebu. Ako se ove reakcije javljaju često, svakako posjetite alergologa, kako biste utvrdili uzrok i odredili koje namirnice treba da izbjegavate.

Manjak energije i depresija
Ako tretirate svoje tijelo kao kantu za smeće, ne možete očekivati da se to ne odrazi i na raspoloženje. Manjak energije, umor, glavobolje i slaba koncentracija dovešće do toga da se osjećate loše, jer vaš organizam ne funkcioniše onako kako bi trebalo. Uz promenu navika i ishrane, razmislite i o tome da li radite posao koji vas veseli i kakvim ste ljudima okruženi. Odmaknite se od onih koji su vječno nezadovoljni, frustrirani i ljuti, jer i to vam krade energiju.

Image

Hormonska neravnoteža i slab libido
Lošim navikama i namirnicama koje smo nabrojali treba dodati i sve one uzroke trovanja organizma kojih često nismo svjesni. To su razne vrste hemikalija, koje posredno unosimo u organizam. Na primjer, vjerovatno ste već čuli da treba izbjegavati plastične boce na kojima ne stoji oznaka BPA free, koja označava da boca nije tretirana hemikalijama. BPA je poznat kao bisfenol A, hemikalija koja djeluje kao sintetički estrogen i može dospjeti u hranu ili tečnost koja je u tretiranoj plastiti sačuvana. To je tek jedan od primjera kako i nesvjesno možemo da budemo izloženi hemikalijama.

Podočnjaci i umorne oči
Ako ne spavate dovoljno, loše se hranite i izloženi ste povećanom stresu, mogli biste primetiti neke suptilne znakove trovanja – zamagljene oči i jako izraženi podočnjaci jedan su od znakova da bi trebalo da potražite pomoć. Svakako povećajte unos vode i uzmite vremena za odmor. Za svaki slučaj proverite i stanje bubrega, jer izraženi podočnjaci mogu biti znak poremećaja rada bubrega.

Stomačić koji ne možete da skinete
Ako imate izražene masne naslage oko stomaka i ne možete da skinete kilograme čak i ako se držite rigorozne dijete, to je znak da je poremećena pH ravnoteža u tijelu i da bi trebalo da alkalizujete tijelo. Jedan od načina je da povećate unos tečnosti, i to alkalizovane vode.

Leonid
Posts: 180
Joined: Sun May 17, 2015 7:40 pm

Re: Čuvati zdravlje!

Postby Leonid » Thu Oct 05, 2017 7:35 am

TRIHINELOZA

Trihineloza je veoma opasna parazitska bolest ljudi i životinja uzrokovana larvama nematode Trichinella spiralis. Larve parazita se nalaze učaurene u mišićima a infekcija nastaje kada se ovako inficirano meso pojede. Za infekciju ljudi je najznačajnije meso svinja a infekcije su zabilježene i sa mesom divljih svinja, konja medvjeda i jazavaca. Oboljele životinje ne pokazuju znake bolesti tako da se trihineloza ne može prepoznati kod njih (osim skupim analizama krvi).

Image
Trichinella spiralis

Image
Larve trihinele u mišiću

Kada čovjek pojede inficirano meso u njegovom želucu se oslobode larve trihinela, odlaze u crijeva i tu u roku od 10 dana odrastaju. Potom ženke polažu larve (preko 10.000) u zid crijeva odakle krvotokom putuju kroz cijeli organizam, dolaze do mišića i tu se zaustave. Osim u mišićima mogu se naći i u mozgu i drugim organima, mada rjeđe. Tada simptomi lagano prolaze a larvice ostaju doživotno u mišićima. Kod oboljelih ljudi bolovi u mišićima mogu da se periodično javljaju slično kao kod reumatske groznice. U teškim slučajima - infekcija sa velikim brojem larvi, kada larve dospiju u srce ili mozak - moguća je smrt. Kako je trihinelozno meso i prerađevine od njega glavni i jedini izvor infekcije, osnovni način sprečavanja infekcije ljudi čine trihinoskopski pregledi.

U cilju preventive moraju se preduzeti sljedeće mjere:
- Prije upotrebe mesa svinja, konja i divljači ono se mora pregledati na trihinelu. Za pregled se uzima kod svinja i divljih svinja korijen dijafragme a ako ga nema, jezik ili mišići za žvakanje a kod konja i medvjeda jezik a u nedostatku njega žvakaći mišići i korijen dijafragme
- Mesne prerađevine od nepregledanog mesa svinja,konja i divljači se mora pregledati.
- Inficirano meso i mesne prerađevine se moraju uništiti spaljivanjem. Samo trihinoskopskim pregledom mesa i mesnih prerađevina, prije njihove upotrebe možemo zaštiti sebe i svoje ukućane od trihineloze
- Da bi se spriječilo unošenje trihineloze u svinjce mora se obratiti posebna pažnja na suzbijanje pacova (deratizaciju) koja se mora redovno vršiti a leševe uginulih pacova treba spaljivati.
- Svinjama se isto tako ne smiju davati neprokuvane pomije ili drugi otpaci koji sadrže trihinelozno meso jer se na taj način svinje inficiraju.

Liječenje trihineloze

Nema specifičnog i pouzdanog leka protiv trihinele. Ako je parazit trihinele otkriven rano, albendazol (Albenza) ili mebendazol može biti efikasan u eliminaciji crva i larvi.
Nakon invazije na mišiće, lijekovi protiv bolova mogu se propisati zbog nastalih bolova.
U nekim slučajevima trihineloze dešavaju se i alergijske reakcije kada paraziti uđu u mišićno tkivo ili kada mrtva ili umiruća larva pušta hemikalije u okolno mišićno tkivo te se preporučuju i kortikosteroidni lijekovi.

Image

http://savetipedijatra.com/index.php/sa ... rihineloza


Return to “Zdravlje”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest