Čuvati zdravlje!

Sve o zdravlju, zdravstvene ustanove, doktori...
Leonid
Posts: 176
Joined: Sun May 17, 2015 7:40 pm

Re: Čuvati zdravlje!

Postby Leonid » Tue Jan 03, 2017 5:36 pm

NE SUŠITE ODJEĆU NA RADIJATORIMA!

Isparavanje deterdženta i omekšivača do kojih dolazi usljed sušenja odjeće na radijatorima izaziva povećan rizik od pojave alergena i samim tim do pojave alergija.

Pored radijatora uvijek treba držati posudu s vodom, u protivnom vazduh se toliko isušuje da to negativno utiče na sluzokožu disajnih organa. Sluzokoža postaje toliko suva da privlači različite alergene i uzročnike raznih infekcija.

Na povezanost nekvalitetnog vazduha, sušenja odjeće na radijatoru i iritacija disajnih organa ukazalo je i istraživanje Arhitektonskog fakulteta u Škotskoj. Pokazalo je da sušenje garderobe u stanovima povećava stepen vlage za 30 odsto i da sa sobom povlači povećan rizik od astme i alergija, kojima su posebno izloženi najmlađi.

Uprkos upozorenju stručnjaka da se za sušenje odjeće pronađe alternativni način, stare metode ne odriče se čak 87 posto domova u Glazgovu, gdje je sprovedena studija. Podaci da su tri četvrtine od stotinu ispitanih domova imale vlagu, grinje i povećanu koncentraciju buđi, ukazuju da se stare navike moraju promijeniti.

Image

Simptomi infekcije su brojni – kašljanje, hronični umor, iritacija očiju, grla i kože, glavobolja ili mučnina.

Leonid
Posts: 176
Joined: Sun May 17, 2015 7:40 pm

Re: Čuvati zdravlje!

Postby Leonid » Thu Feb 16, 2017 4:42 pm

KUVANO JAJE, SIRĆE I VODA PROTIV ŠEĆERA

Image

Prehrambene navike i stil života imaju veliki uticaj na cjelokupno zdravlje. Okolina ima važnu ulogu. Živimo u svijetu punom toksina i otpornih hemikalija.

Krvni testovi se obično koriste za otkrivanje neravnoteže. Neki ljekari vjeruju da su testovi jedini način za dijagnostikovanje zdravstvenog stanja povezanih sa nivoom šećera u krvi i krvnog pritiska. Svaki mogući poremećaj smatra se tihim ubojicom koji dovodi do ireverzibilnih promjena.

Dijabetes je jedna od najčešćih bolesti savremenog svijeta, i utiče na sposobnost tijela da obrađuje glukozu. Dijabetičari obično obole od dijabetesa tipa 2, što znači da njihova tijela ne mogu iskoristiti inzulin.

Statistika pokazuje da je broj dijabetičara nekontrolisano raste, tako da je bolje konsultovati svog ljekara češće kako bi se spriječila bolest ili počela liječiti u početnoj fazi.

Nutricionisti su otkrili lijek koji reguliše nivo šećera u krvi, koji je djelotvoran i potpuno prirodan. Sve što trebate je sirće, voda i kuvano jaje.

Skuvajte jaje u popodnevnim satima, i ogulite ga. Probodite jaje nekoliko puta viljuškom ili čačkalicom. Ulijte sirće u zasebnu zdjelu i potopiti jaje u sirće. Ostavite namočeno preko noći.

Sljedećeg jutra, treba da pojedete jaje i popijete čašu tople vode.

Ponovite postupak svaki dan, a uskoro ćete primijetiti da je vaš šećer u krvi na normalnom nivou.

Leonid
Posts: 176
Joined: Sun May 17, 2015 7:40 pm

Re: Čuvati zdravlje!

Postby Leonid » Fri Mar 03, 2017 6:53 pm

POLA KAŠIČICE KURKUME S JEDNOM KAŠIČICOM MEDA

Image

"Svako jutro dok mi se kuva kafa umutim pola kašičice kurkume s jednom kašičicom meda. Kad to pojedem, pijem kafu i doručkujem. Kurkuma umiruje sve upalne procese, blagotvorna je za cio organizam, a ja je odavno stavljam zajedno s malo karija u svaki svoj pirinač ili jela sa povrćem. Ove začine ubacim u jelo na početku kuvanja, tokom dinstanja, kako bi pustili svoja esencijalna ulja. Tokom posljednje dvije godine, koliko svako jutro uzimam kurkumu, nisam se nijednom prehladila, a nekada sam kašljala kao da imam tuberkulozu. Imala sam ranije čir koji mi je zadavao probleme, ali je on vremenom nestao i vjerujem da je kurkuma tome doprinijela."

Dr. Dragan
Posts: 24
Joined: Sat May 23, 2015 9:04 pm

Re: Čuvati zdravlje!

Postby Dr. Dragan » Sat Mar 11, 2017 8:25 am

KONTROLIŠITE PROSTATA SPECIFIČNI ANTIGEN - PSA!

Image


Svaki muškarac u zrelim godinama trebao bi se upoznati sa značenjem pojma PSA radi očuvanja vlastitog zdravlja. PSA je ustvari bjelančevina koju stvaraju ćelije prostate. Izlučuje se prilikom ejakulacije u sjemenoj tečnosti i održava spermije spremnim za oplodnju između ejakulacije i kontakta s jajnom ćelijom.

Tumorski markeri su spojevi koji se stvaraju u tumorskim ćelijama ili nastaju usljed njihovog rada. Jasno je da se porast niova tih materija u krvi može povezati s porastom mase ćelija koje uzrokuju njihovo stvaranje.

PSA (prostata specifični antigen) je tumorski marker za prostatu. Stvara se samo u prostati pa je ujedno i specifičan za sve promjene u njoj.

Povećanje prostate, a time i povećanje nivoa PSA, moguće je uočiti i kod dobroćudnih bolesti prostate kao što su upala (prostatitis) ili adenom prostate.

Radi olakšavanja dijagnostike oboljenja prostate, uz vrijednost ukupnog PSA (tPSA) uveden je i dodatni parametar, tzv. fPSA (slobodni PSA, slobodna frakcija PSA). Mjeri se u slučaju laganog povišenja nivoa PSA. Odnos fPSA i PSA kazuje ljekarima dodatni a važan podatak potreban u dijagnostici bolesti prostate.

Zanimljivo je da je PSA prisutan u krvi svih muškaraca i da mu se nivo tokom starenja povisuje.


Radi vaše bolje samokontrole, donosimo vam tablicu očekivanih vrijednosti tPSA:

GODINE ŽIVOTA OČEKIVANA VRIJEDNOST
40 – 49 manje od 2,50 μg/L
50 – 59 manje od 3,89 μg/L
60 – 69 manje od 5,40 μg/L
više od 70 manje od 6,22 μg/L


Odnos fPSA/tPSA bi za zdrave ljude trebao biti viši od 18% (0,18).

Svakom muškarcu starijem od 50 godina preporučuje se da jednom godišnje učini urološki fizikalni pregled i PSA test. Ako je u porodici zabilježen karcinom prostate, uputno je početi s redovnim pregledima već od 45 godina starosti.


Image

Leonid
Posts: 176
Joined: Sun May 17, 2015 7:40 pm

Re: Čuvati zdravlje!

Postby Leonid » Sat May 06, 2017 8:27 pm

SODA BIKARBONA

Soda bikarbona može da se koristi kao dodatak mnogim preparatima za higijenu i njegu lica i kože.
Evo na koje načine možete iskoristi sodu za očuvanje čistoće lica.

Image

Soda bikarbona je jedna od najjeftinijih namirnica koju posjedujete u vašem domu.
Smanjuje rizik od akni, te čini kožu sjajnijom.
Pomoći vam da se riješite ožiljaka i crvenila, te da se riješite podočnjaka.
Potrebna vam je šolja tople vode ili čaja i jedna kafena kašika sode bikarbone.
Potopite vatu u ovu smjesu i stavite je ispod očiju i ostavitite da odstoji 10-15 minuta.
Umijte se i lice obrišite peškirom.
Piling za usne od sode bikarbone i meda
Pomiješajte med i sodu bikarbonu i smjesom namažite usne. Isperite nakon 5 minuta mlakom vodom.
Soda bikarbona i limun za savršen ten
Umijete se i prstima nanesite sodu bikarbonu i ostavite da djeluje 10-ak minuta.
Isperite lice i vatom natapkajte limunov sok i ne ispirajte.
Preporučuje se da se ovo radi jednom sedmično.
Gel protiv mitisera
Potrebno vam je malo gela za umivanje, kašičica soli i kašičica sode bikarbone.
Nanesite gel na lice i ostavite da djeluje 5 minuta.
Također, pomoću sode bikarbone skinite šminku.
Vaša koža će biti glatka i mekana.

Leonid
Posts: 176
Joined: Sun May 17, 2015 7:40 pm

Re: Čuvati zdravlje!

Postby Leonid » Mon May 08, 2017 9:00 pm

NATRIJUM GLUTAMAT

Image

Natrijum-glutamat E621 – je aditiv koji se dodaje skoro svim namirnicama koje svakodnevno koriste u restoranima i svi to dobro znaju. On se dodaje jer daje intenzivniji ukus hrani. Ovo je bijeli prah sličan šećeru i soli. Kada se rastvori u vodi ima ukus supe sa mesom.

Ova supstanca se može dodati bilo kojoj vrsti hrane. Natrijum-glutamat izaziva povećanje apetita, prejedanje i gojaznost. Služi za pobuđivanje moždanih ćelija, ponekad deluje kao narkotici, lako dopire do krvi u mozgu i izaziva genetske promjene.

Natrijum-glutamat je pronađen u vrstama kobasica, salama, čipsevima, gotovim supama, konzerviranoj hrani, pivu, vegeti, parmezanu i mnogim drugim namirnicama koje koristimo u ishrani. Odrasli mogu istolerisati 1,5 grama natrijum-glutamina dnevno, dok za djecu nije preporučljivo više od pola grama. Danas se u svijetu koristi više od 200 000 tona natrijum-glutamata godišnje. Ovaj izuzetno opasan aditiv označen je brojem E621 i koristi se kao pojačivač ukusa.

Ako ga često konzumirate, on će poslije nekog vremena izazvati zavisnost, a vi ćete početi da nesvjesno konzumirate hranu koja ga sadrži. Ova supstanca je korisna za proizvođače, jer tako povećavaju svoj profit. Proizvođači hrane imaju koristi od dodavanje E621 hrani, jer ona smanjuje troškove proizvodnje i popravlja ukus hrane lošeg kvaliteta. Budite oprezni prilikom kupovine hrane i čitajte sadržaj na pakovanju proizvoda. Konzumirajte samo prirodne začine.


Return to “Zdravlje”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest