Priprema za porođaj

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje
Dr. Dragan
Posts: 37
Joined: Sat May 23, 2015 9:04 pm

Priprema za porođaj

Postby Dr. Dragan » Wed Sep 13, 2017 6:39 am

KAKO SE PSIHOFIZIČKI PRIPREMITI ZA POROĐAJ?

Sve trudnice treba da znaju da i za vrijeme trudnoće tijelo takođe traži aktivnost kao sastavni dio zdravog načina života.
Prilikom fizičkih aktivnosti poboljšava se cirkulacija, djetetu stiže više kiseonika i hranjivih materija, a trudnica je fizički spremnija i zadovoljnija. Fizička aktivnost pomaže u borbi protiv stresa jer se za vrijeme aktivnosti u tijelu luče endorfini - hormoni zadovoljstva i sreće.
Zdrava fiskultura za trudnice obuhvata sve aktivnosti koje nisu iscrpljujuće, nagle ili previše zahtjevne. Vrlo je korisno šetanje, plivanje, joga, seks i, naravno, odmor.
Šetati se može gotovo svaki dan, a upravo šetanjem se poboljšava kondicija, podstiče cirkulacija i, što je naročito važno, udiše svjež vazduh.
Plivanje ima isto fizičko djelovanje, a uz to olakšava napetost kičmenog stuba.
Joga je izvrsna jer smiruje, a opet podstiče rad mišića i cirkulaciju.

Kako ojačati mišiće zdjelice?
Trudove i grčenje materice žena ne može svjesno kontrolisati, ali kada su u pitanju mišići zdjelice trudnica treba da nauči da svjesno upravlja njima. Od toga koliko je žena sposobna da to čini, zavisi hoće li uspjeti da podstiče otvaranje ušća materice i tako pomagati svom djetetu ili će, ako to nije savladala, usporavati otvaranje ušća te tokom trudova odmagati djetetu prilikom prolaska kroz porođajni kanal.
Sposobnost svjesnog opuštanja mišića u vrijeme trudova korisna je vještina koja može pospiješiti tok porođaja. Naime, tokom porođaja materica se grči kako bi se otvorila i istisnula dijete prema porođajnom kanalu. Napinje li porodilja mišiće zdjelice, što može činiti iz straha, ometaće matericu i prirodan tok porođaja, a zbog napetosti mišića osjećaće više bola koji međutim, u slučaju opuštanja, može biti sveden na minimum.

Trenirajte vještinu opuštanja!
Vježbajte na kursu za trudnice ali vježbajte i kod kuće. Odaberite vrijeme kada vas niko neće ometati. Lezite najbolje na bok jer bi vam ležanje na leđima moglo biti nelagodno. Uključite ugodnu muziku i dišite ravnomjerno i duboko. Udahnite polagano na nos i polako izdišite na usta. Skoncentrišite se na disanje, što će vam pomoći da opustite "glavu" i ne mislite o nebitnim stvarima. Dok dišete, razmišljajte o pojedinim dijelovima svoga tijela i redom ih opuštajte. Zamislite kako vaše tijelo otpušta svu napetost i postaje lagano i lepršavo. I uspjećete u tome, doći ćete stanje u kome Vaši mišići nisu ni najmanje napeti i zategnuti.
E, upravo u takvom stanju mišići troše neznatne količine kiseonika.
Cilj vježbi opuštanja je taj da naučite da kontrolišete mišiće čiji je rad tokom porođaja neophodan; moći ćete da ih uvodite u stanje olabavljenosti (da troše manje količine kiseonika) i aktivirate kada je to potrebno te da im pravilnim disanjem obezbijedite dovoljno kiseonika.

[b]Kegelove vježbe za mišiće zdjelice[/b]
Vježbajući Kegelove vježbe, žena osjeti mišiće zdjelice, upravlja njima, nauči da ih svjesno opušta, što je vrlo važno za dobar tok budućeg poroda. Vježbanjem tokom trudnoće, održava se tonus mišića zdjelice što je i svojevrsna prevencija pojave inkontinencije (nekontrolisanog mokrenja) ili hemoroida koji se često pojavljuju kod trudnica ili žena koje su tek rodile.
Vježbe se sastoje u tome da žena svjesno steže mišiće oko mokraćne cijevi, mišiće rodnice (vagine), međice i anusa.
Razne su varijante i tempa u kojima se može vježbati. Širenje kontrakcije od mokraćne cijevi prema anusu i obratno, zatim kontrakcije prstena rodnice. Vježba se u brzom tempu tako da se brzo kontrahuju i opuštaju mišići ili u sporom tempu tako da se faza kontrakcije i faza opuštenosti zadrže po nekoliko sekundi.
Sa vježbanjem je najbolje započeti oko 20 nedjelje gestacije. Dva treninga nedjeljno dovoljna u u početku, a pred kraj trudnoće vježbe jačanja dna male zdjelice povećati na tri treninga u sedmici.

Pripreme za pravilno disanje
Tokom trudnoće, beba u materici dobija kiseonik od majke preko krvnih sudova pupčanika. Kiseonik, vezan za hemoglobin u krvotoku majke - kružeći kroz organizam, dolazi kroz posteljicu do bebe. Obrnutim putem, ugljen-dioksid se preko venskog krvotoka i pluća izdisajem izbacuje napolje, takođe se smanjuje i gomilanje laktata u mišićima što doprinosi smanjenju umora mišića. Ako je plućna ventilacija trudnice dobra, i sam plod je bolje snabdjeven kiseonikom.
Da bi se kontrakcije u porođaju pravilno odvijale, i da ne bi dolazilo do grčeva i zamora, neophodna je velika količina kiseonika - koju treba obezbijediti pravilnim disanjem.
Porođaj započinje kontrakcijama materice, organa koji svojim stezanjem i opuštanjem postepeno istiskuje plod. Na početku porođaja, one se javljaju na 20 do 30 minuta - tada je količina unijetog kiseonika normalnim disanjem dovoljna za mišićni rad. Kako porođaj napreduje, pauze između kontrakcija se skraćuju, a kontrakcije se pojavljuju u razmacima od tri do pet minuta. U pauzama između kontrakcija, materica se odmara. Ukoliko za to vrijeme ne stigne dovoljno kiseonika, javljaju se grčevi, kontrakcije više nisu ritmične i počinju bolovi. Bol izaziva grčenje porodilje, što utiče na sve lošije disanje, priliv kiseonika u matericu se dodatno smanjuje, zbog čega bolovi bivaju sve jači. Istovremeno i beba dobija sve manje kiseonika i dolazi do padanja srčanih tonova.
Disanje se obavlja pomoću disajne muskulature, međurebarnih i trbušnih mišića i dijafragme. Glavni mišić u aktu udisaja je dijafragma. Kada porodilja udahne i zadrži vazduh u plućima, dijafragma se spušta i potiskuje dno materice na dole jer materica u dijafragmi dobija čvrst oslonac, taj položaj dijafragme omogućava i znatno jaču kontrakciju trbušnih mišića koji poput prese ubrzavaju prolazak bebe kroz porođajni kanal. Usklađivanjem udisaja i prirodnih napona lakše se beba istiskuje napolje. Uspjeh porođaja u velikoj mjeri zavisi od angažovanja porodilje. Ukoliko se bolje napinje porod će kraće da traje, a dijete će manje da bude izloženo patnji.
Zbog svega toga trudnica treba da nauči da ovlada tehnikama disanja koje će primjenjivati tokom porođaja. Prilikom uvježbavanja disanja trudnica može da osjeti rad mišića, da tačno odredi njihov položaj, a to joj za vreme porođaja koristi da upravlja njihovim radom. Pravilnim disanjem kojim će unositi dovoljne količine kiseonika potrebnog za rad mišića, pogotovo za kvalitetan rad mišića materice, trudnica će spriječiti nagomilavanje mliječne kiseline u njima, izbjeći pojavu grča i usporavanje porođaja, a u isto vreme čuvaće bebu.
Pripreme je najbolje započeti oko 20. nedjelje gestacije, a vježbati dva puta dnevno po 3-5 minuta.

Uputstvo za disanje tokom poroda (Diši, ne viči!)
Lagano se diše na samom početku pojave trudova. Udiše se i izdiše na nos. Čini se to ritmično, kao da brojite od jedan do dva: jedan-udisaj, dva-izdisaj, jedan-udisaj, dva-izdisaj…
Možete udisati i na nos i na usta, ali ne zaboravite da, ako udišite na usta, jezik stavite uz gornje zube kako Vam se ne bi osušilo grlo i izazvao kašalj.
I izdisati možete i na nos i na usta. Ako izdišete na nos, može se čuti nešto poput: „hm-m-m“, a prilikom izdisaja na usta pušete: „pf-f-f“.

Isprekidano disanje pogodno je kad trudovi postanu intenzivniji, a pauze između trudova kraće. Takođe treba disati na nos ili na usta. Najprije se udahne duboko kroz nos i zatim udišite često i površno i to tako da naglasak bude na izdisaju.

U toku najjačih trudova i kada ste potpuno otvoreni – udahnite duboko, zadržite vazduh u plućima (dijafragma tada pogura matericu), a stezanjem trbušnih mišića takođe izvršite pritisak prema dole (poput prese). Kada Vam ponestane daha, brzo izdahnite, te nekoliko puta prije sljedećeg dubokog udisaja kratko udahnite i ponovno zadržite dah te tiskajte.
Nemojte zaboraviti: Dišite, nemojte vikati!

Potpora disanju od strane partnera
Može biti vrlo teško održati disanje ritmičnim i opustiti se svaki put kada izdišete usred bolnih trudova. U tom trenutku bi potpora partnera bila od velike važnosti. On može održati vaše disanje “aktivnim” dišući zajedno s vama. Održavajte kontakt očima s vašim partnerom ili se možete držati za ruke kao i da on položi ruke na vaša ramena.
Tada ga možete pratiti tako što ćete zajedno udahnuti kroz nos i nježno izdahnuti.

Dr. Dragan
Posts: 37
Joined: Sat May 23, 2015 9:04 pm

Re: Priprema za porođaj

Postby Dr. Dragan » Wed Sep 13, 2017 6:44 am

KAKO DA SE PRAVILNO HRANITE U TRUDNOĆI?

Nemojte pušiti!
Pušenje tokom trudnoće dovodi do rađanja deteta manje porođajne težine, ali i dugoročno slabi bebino zdravlje.

Ishrana u trudnoći
Ishrana u prvom tromjesečju
Treba jesti češće i manju količinu hrane, što znači da je najbolje imati pet manjih obroka u toku dana. Isto važi i za tečnost, treba uzimati dovoljne količine vode.
U prvom mjesecu trudnoće treba da pijete mlijeko i jogurt, da jedite sir, svježe voće i povrće.
Drugi mjesec donosi mnoge promjene u tijelu, uključujući jutarnju mučninu. Hrana bogata proteinima i ugljenim hidratima može da vam pomogne. Uzimajte koštunjave plodove, jogurt, tvrdo kuvana jaja, nemasno meso - te namirnice su dobar izvor proteina. Takođe konzumirajte pečeni krompir, rižu, povrće, žitarice - da biste tijelu obezbijedili ugljene hidrate. Takva hrana prevenira nizak nivo šećera u krvi, koji uzrokuje mučninu. Morate da pijete dosta tečnosti (osam velikih čaša dnevno), jer ćete poprilično da je gubite ukoliko povraćate. Ako se osećate umorno i iscrpljeno tokom dana za užinu uzmite voće ili razblažen voćni sok i uradite hematološke analize (anemija, odnosno malokrvnost, najčešći je uzrok umora).
Tokom prva tri mjeseca trudnoće tjelesnu težinu ne bi trebalo povećati više od tri kilograma.

Proteini
Proteini u trudnoći se koristi za stvaranje i rast tkiva fetusa, posteljice, materice, dojki.Tokom posljednjih 6 mjeseci trudnoće oko 1kg proteina se deponuje u količinama 5-6 gr dnevno. Smatra se da su proteinske potrebe dnevno oko 0, 9 gr kod žena prosječne tjelesne mase, dok je unos 30 gr proteina dnevna potreba tokom trudnoće.
Proteini se u organizam unose preko visokovrijednih namirnica kao što su govedina, teletina, jagnjetina, piletina, puretina, losos, soja, jaja, mlijeko, jogurt, sir.

Masti
Unos masti u organizam ne bi trebao prelaziti 30 posto ukupnog energetskog unosa. Međutim, naročito je važno da se povede računa o kvalitetu masti koje se unose. Buduće majke trebaju jesti mnogo hrane s omega-3 masnim kiselinama, koje nalazimo u plavoj ribi i orašastim plodovima te lanenom sjemenu. Te su masnoće veoma važne za razvoj mozga i nervnog tkiva fetusa.
Omega-3 masne kiseline su dugolančane višestrukonezasićene masne kiseline, koji su neophodne za rast i razvoj čovjeka. Ljudi ih ne mogu sintetizovati u svom organizmu te ih moramo unositi hranom. Naučne studije su dokazale da dodavanje omega-3 masnih kiselina u ishranu tokom trudnoće, poboljšava vidne i kognitivne funkcije kod djeteta.
Omega-3 masne kiseline imaju pozitivan učinak i na samu trudnoću. Jedna od najopasnijih komplikacija u trudnoći je preeklampsija, koja se javlja kod 5-10% svih trudnoća, a upravo žene sa smanjenim zalihama omega-3 masnih kiselina imaju povećani rizik od razvoja preeklampsije.

Folati i folna kiselina
Folna kiselina ili folat (vitamin B9) je najvažnija materija tokom trudnoće, koja sprečava razvoj defekta neuronske cevi u kičmenoj moždini ploda (anencefalusa i spine bifide). Budući da se kičmena moždina formira u prvih 12 nedelja trudnoće, od velikog je značaja da unosite folate i na samom početku trudnoće.
Folati (folna kiselina je sintetička verzija) se prirodno nalaze u raznim namirnicama. Međutim, ponekad je potrebno da se doda i malo sintetičke folne kiseline (od početka trudnoće, najmanje do kraja prvog trimestra - 400 mikrograma dnevno) kako bi se prevenirao neurološki deficit kod bebe, posebno u prvom trimestru. Hranu bogatu folatima treba jesti tokom čitave trudnoće: cveklu, smeđi pasulj, blitvu, špinat, dinju, narandže, avokado, šparglu, sok od paradajza, brokule, kao i pšenicu sa neverovatnih 270 mikrograma folata na 100 grama.
Potrebe za folnom kiselinom u trudnoći su znatno povećane. Razlozi za to su rast materice, povećanje volumena krvi, rast i razvoj posteljice i ploda. Dnevne potrebe za folnom kiselinom u toku graviditeta se povećavaju gotovo 100 odsto i obično nisu zadovoljene samo unosom hrane.
Folna kiselina je odgovorna za mnoge funkcije u našem organizmu. Veoma je značajna prilikom diobe ćelija, a posebno u procesima diferenciranja i rasta ćelija embriona i fetusa. Folna kiselina ima zapaženu ulogu i u metabolizmu nervnih ćelija, a zajedno sa vitaminom B12 je neophodna u stvaranju novih krvnih ćelija i ima važnu ulogu u prevenciji srčanih bolesti.
Nedostatak folne kiseline može dovesti i do abrupcije posteljice, problema sa pristiskom i preeklampsijom.

Primjer dnevnog menija za adekvatno uzimanje folata
Doručak: grejpfrut, dva tosta sa puterom, mlijeko
Užina: pomorandža
Ručak: špinat sa mlijekom, dva jajeta, dva parčeta hljeba
Užina: graham kreker, sir, banana
Večera: pileće meso sa rižom, špargle, jogurt

Uloga vitamina i minerala u trudnoći

Vitamini i minerali su supstance koje su neophodne organizmu i moraju se unositi ishranom i suplementima. Ženi je, tokom trunoće, neophodno unošenje hrane bogate vitaminima i mineralima da bi se omogućio pravilan razvoj bebe ali i očuvanje zdravlja same trudnice.
Potrebna količina vitamina i minerala se unosi pravilnom ishranom, ali ipak na neke od vitamina i minerala mora se obratiti posebna pažnja!

Vitamin C je veoma važan za podizanje opšteg imuniteta organizma. Čini ćelije snažnijim, pomaže organizmu da apsorbuje željezo, kalcijum i folnu kiselinu. Ima ga dovoljno u svježem voću i povrću, a preporučena dnevna doza tokom trudnoće je 70 mg. Ne savjetuje se uzimanje preko toga, jer može da ima negativne efekte.
Pravi mali izvori vitamina C su narandže, limun, grejpfrut, paprika, jagode, kupus, paradajz, brokule, krompir i borovnice.

Vitamin D je dobro poznat kao osnovna komponenta neophodna za dobru apsorpciju kalcijuma, a naročito je važan za razvoj kostiju fetusa.
Preporučena dnevna doza iznosi 400 internacionalnih jedinica. Lako se unosi pravilnom ishranom bogatom mliječnim proizvodima.
Nalazi se i u zelenoj salati, žumancetu, ribljem ulju, puteru, jetrici, sardinama… Organizam može i sam da proizvede vitamin D ako je koža dovoljno izložena suncu, međutim tokom sunčanja treba biti vrlo oprezan.

Vitamin A
Tokom trudnoće neophodno je povećati unos vitamina A, pošto je potreban za normalan rast i razvoj fetusa.
Preporučena dnevna doza za trudnice iznosi 2700 internacionalnih jedinica. Neumjereno uzimanje vitamina A u formi retinola, veće od 10 000 internacionalnih jedinica ima negativne efekte i može prouzrokovati anomalije kod bebe.
U ishrani vitamin A se nalazi u dva oblika: sa retinolom i beta-karotinom. Retinola najviše ima u hrani životinjskog porijekla - jetrici i ribljem ulju.
Beta-karotin je zaslužan za narandžastu i žutu boju u povrću i voću tako da je jasno gde se nalazi. Pravilnom ishranom, bogatom voćem i povrćem može se lako postići pravilan unos ovog vitamina.

Vitamin B12
Dodatni vitamin B12 potreban je za formiranje crvenih krvnih zrnaca te je stoga važno ne izbacivati iz prehrane namirnice životinjskog porijekla koje jedine osiguravaju unos toga važnog vitamina.

Vitamin B6
Ovaj vitamin je ključani faktor u sintezi proteina. Vitamin B6 može smanjiti simptome mučnine i olakšati depresiju koja se javlja tokom trudnoće.

Željezo
U trudnoći izrazito rastu potrebe za željezom, oko 50 odsto više nego prije trudnoće. Željezo je potrebno za proizvodnju hemoglobina, molekule koja prenosi kiseonik u crvenim krvnim zrncima. Nivo željeza u krvi treba kontrolisati jer je anemija u trudnoći česta pojava. Meso je najbolji izvor željeza. Sokovi od tamnoga bobičastog voća izvor su željeza i vitamina C koji pospješuje apsorpciju željeza te ih tokom trudnoće treba piti svakodnevno.
Trudnice koje tokom prvog tromjesečja započnu pravilnu ishranu i unose potrebne količine željeza imaju, a sprovedene studije su to pokazale, značajno manji broj prijevremenih porođaja, rađaju decu veće tjelesne mase, sa boljom ocjenom na rođenju, rjeđe se javljaju zastoj u rastu ploda kao i komplikacije u toku porođaja.
Dnevno je potrebno, putem tableta, unositi od 30-50 mg željeza.

Cink i magnezijum

Ti minerali potrebni su u većoj količini tokom trudnoće za pravilan razvoj fetusa. Njihov unos moguće je osigurati hranom, naročito orašastim plodovima, mesom, plodovima mora, sojom, žitaricama.

Kalcijum
Vrlo je važno osigurati adekvatan unos kalcijuma tokom trudnoće. Dovoljan unos kalcijuma potreban je za razvoj skeleta u fetusa i očuvanje rezervi kalcijuma majke. Kalcijum je važan i za prevenciju visokoga krvnog pritiska, potencijalno opasne komplikacije u trudnoći.

Napomena: Trudnice treba da jedu šta žele u količinama koje žele ali njihova tjelesna masa u trudnoći se ne smije povećati više od 14 kg!

Dr. Dragan
Posts: 37
Joined: Sat May 23, 2015 9:04 pm

Re: Priprema za porođaj

Postby Dr. Dragan » Fri Sep 29, 2017 7:39 am

Šta je CTG?

Kardiotokografija (CTG) je dijagnostička metoda praćenja stanja fetusa tokom trudnoće i porođaja pomoću specijalnog uređaja. U pitanju je grafički prikaz aktivnosti srca ploda i aktivnosti mišića zida materice tokom trudnoće i tokom samog porođaja. Metoda se sastoji u istovremenom bilježenju stezanja materice i otkucaja srca ploda. Stezanja materice (kontrakcije) i otkucaji srca ploda bilježe se pomoću posebnih sondi koje se postavljaju na kožu na stomaku. U uređaju se različiti impulsi pretvaraju u signale, prikazuju na monitoru i bilježe na posebnom pokretnom trakastom papiru. Na osnovu izgleda krivulje, određuje se stanje ploda, kao i njegova eventualna ugroženost tokom trudnoće ili tokom porođaja.
U toku trudnoće, kontrakcije utiču na stanje krvotoka u materici i posteljici, kao i na snabdijevanje fetusa kiseonikom. Kada su cirkulacija krvi i funkcije posteljice uredni, stanje ploda se smatra dobrim i pretpostavke su da porođajne kontrakcije vjerovatno neće ugroziti plod. Ako cirkulacija krvi i funkcije posteljice nisu pravilni i uredni, može doći do komplikacija i ugrožavanja samog fetusa.
Naročito je važno kardiotokografsko praćenje rizičnih trudnoća, kada trudnice boluju od dijabetesa, imaju povišen krvni pritisak, ako su Rh-negativne, kada su se dugo liječile od steriliteta, ako su tzv. starije prvorotke, prilikom tzv. prenesene trudnoće.
Ginekolozi savjetuju da se, nakon 35. nedjelje trudnoće, CTG uradi na svake dvije nedjelje, a po potrebi, odnosno procjeni da se radi o rizičnoj trudnoći, i na svakih sedam dana. Naravno, ako postoji potreba, monitoring se vrši i tokom porođaja.

Dr. Dragan
Posts: 37
Joined: Sat May 23, 2015 9:04 pm

Re: Priprema za porođaj

Postby Dr. Dragan » Fri Sep 29, 2017 7:40 am

Kada krenuti u porodilište?

Pojavu pravih kontrakcija (trudova) i/ili prskanje vodenjaka jesu simptomi koje će većina trudnica, sasvim je sigurno, prepoznati.
Kontrakcije materice mogu biti praćene oskudnim krvarenjem pomiješanim sa sluzavim sekretom, što je najčešće znak širenja i skraćivanja grlića materice. Kada grlić materice počne da se širi i skraćuje, moguće je da ćete primijetiti sluzav iscedak, koji može biti i blago sukrvičav, i izgleda kao obilniji sekret. Taj „sluzni čep” je jedan od neposrednijih znakova da je porođaj veoma blizu
Prskanje vodenjaka kod većine žena dolazi paralelno sa pojavom kontrakcija. Tako da će prskanju uvod biti jaki kontrahovani bolovi u stomaku i krstima što vas nikako neće iznenaditi niti ćete u tom trenutku krenuti u šetnju ili negdje drugdje.
Kada počnu kontrakcije ne paničite, mirno se spakujte i krenite do porodilišta.

Šta trebate ponijeti u porodilište?

Ponesite lična dokumenta (krvna grupa, ovjerena zdravstvena knjižica, lična karta, izvod iz matične knjige venčanih ili rođenih ukoliko porodilja nije venčana, uputnica za bolničko liječenje, HbsAg, bris grla i nosa, urinokultura i koprokultura, sva dokumentacija od ginekologa u vezi sa trudnoćom).
Ako ste planirali da sa Vama u porođajnoj sali bude i Vaš suprug, on treba ponijeti svoj posljednji nalaz brisa nosa i grla (ne stariji od nekoliko dana).

Dr. Dragan
Posts: 37
Joined: Sat May 23, 2015 9:04 pm

Re: Priprema za porođaj

Postby Dr. Dragan » Fri Sep 29, 2017 7:41 am

NEPOSREDNA PRIPREMA ZA POROD

Otklonite strah, porođaj je prirodni akt
Strah stvara i fizičku napetost, na prvom mjestu napetost svih naših mišića. Ta mišićna napetost javlja se i u mišićima grlića materice, koji su zbog toga stegnuti, tako da u takvom stanju sprječavaju prolazak djeteta iz materice u porođajni kanal kad počinje istiskivanje djeteta. To stezanje mišićnih vlakana grlića materice, njihova kontraktura, uzrok je bolova. Prema tome, ako se uklone strah i napetost mišića, nestaće i bolova.
Ne treba zaboraviti da je porođaj fiziološki akt i da, prema tome, ne bi trebalo da bude bolan, jer nijedna fiziološka radnja našeg organizma, kao i gutanje, rad crijeva, rad mokraćne bešike, nije bolna.)
Žene koje se nisu pripremile za bezbolni porođaj, zaista, osećaju kontrakcije materice kao bolne. To nije nikakvo uobraženje. Smatra se, međutim, da jedan od uzroka tih bolnih kontrakcija materice leži u tome što to nisu normalne kontrakcije materice, nego se radi o grčevima materice zbog nedovoljnog priliva kiseonika.
Pristupanje porođaju kao bezbolnom pirodnom aktu pomoći će Vam da kontrakcije materice, za Vas, budu signal za disanje, a ne za bol. Vi znate da disanje ima za cilj da obezbijedi svim tkivima i organima našeg tijela priliv kiseonika, jer nijedna ćelija, a to je onaj najsitniji element žive materije od koga se sastoje naša tkiva i organi, tkiva i organi bebe koju nosite u stomaku, ne mogu da opstanu duže vrijeme ako im kiseonik stalno ne pritiče.

Prijevremeni porođaj
Trudnoća traje 280 dana ili 40 nedjelja gestacijske starsti, računajući od prvog dana posljednje menstruacije. Svaki porođaj, neovisno o porođajnoj masi ploda, prije navršenih 37 nedjelja, vodi se kao prijevremeni. Donja granica prijevremenog rađanja, to jest granica prijevremenog porođaja i spontanog pobačaja danas se nalazi u 22. nedjelji trudnoće (odnosno pri težini fetusa od 500 grama). Svako okončanje trudnoće prije navršene 22. nedjelje ulazi u domen spontanog pobačaja. Porođaj nakon 22. nedjelje, a prije 37. nedjelje je prijevremeno rađanje bebe. Ne tako davno granica spontanog pobačaja i prijevremenog porođaja bila je na 28 nedjelja trudnoće (odnosno težina fetusa od 1000 grama). Međutim, napredak neonatološke službe (grana pedijatrije koja se bavi zbrinjavanjem novorođenčadi) i medicinske tehnologije, proizvodnjom sve savršenijih inkubatora i odgovarajuće neophodne opreme, danas se mogu spasiti i djeca rođena sa 22 nedjelje gestacije.

Indukovani porođaj
Indukovani porođaj ne počinje prirodnim putem, izazvan je lijekovima ili određenim metodama koje sprovode ljekari i babice.
Indukcija se sprovodi onda kad je porodilja prenijela bebu nakon određenog termina, a prolongirani porođaj sa sobom nosi puno više rizika od onog prijevremenog koga se trudnice obično više pribojavaju.
Čišćenje membrana jeste metoda indukcije poroda koja podrazumijeva da babica ili ljekar prstima pođu oko grlića materice što može podstaći kontrakcije. Tokom čišćenja babica pažljivo odvaja membrane od grlića materice koje okružuju bebu da stimuliše produkciju prostaglandina. Ako vam grlić nije dovoljno otvoren za čišćenje, babica će možda rastezati ili masirati grlić.
Prostaglandin je hormon koji uzrokuje otvaranje grlića materice što može izazvati kontrakcije. Obično se porodiljama stavlja tableta ili gel koje sadrže prostaglandin u vaginalni otvor ili nešto nalik tamponu što se na isti način umeće. U kom obliku će vam biti davan prostaglandin zavisi od toga koja vam je to trudnoća po redu.
Probijanje vodenjaka nikada nije prvi izbor za izazivanje porođaja, ali ga ljekari i babice često primjenjuju da bi se ubrzao tok poroda ili ako procijene da porod ne napreduje kako treba. Ovaj metoda obično funkcioniše ukoliko je grlić mekan i spreman za porod. Probijanje vodenjaka, međutim, ne garantuje i početak poroda, a kad vodenjak pukne veće su šanse da beba dobije infekciju i upravo iz tog razloga ovaj metod se preporučuje samo kad porod počne da bi se ubrzao proces.
Sintocinon je sintetički oblik hormona oksitocina i njemu se pristupa ukoliko niti jedan metod nije pokrenuo porođaj, jer ima mnogo loših strana. Sintocinon se daje intravenozno tako da hormoni dolaze direktno u krvotok. Kad kontrakcije počnu, doza hormona se podešava da kontrakcije budu dovoljno česte da otvaraju grlić, ali opet ne previše intenzivne.

Prirodni porođaj

Ovaj kurs je i planiran da Vas na najbolji mogući način pripremi upravo za prirodni i što bezbolniji porođaj. Stoga, sve ono što ste naučili na vježbama opuštanja i jačanja mišića, na vježbama disanja – počnite primjenjivati po prijemu u porodilište.
Najbolje je da to počnete raditi i prije nego Vas uvedu u porođajnu salu: hodajte do porodilištu, jer šetnja i stajanje pojačavaju i produžavaju kontrakcije, a u pripremnoj sobi od koristi Vam je ležanje na strani, odnosno česte promjene položaja.

Prirodni (vaginalni) porođaj se odvija u tri, odnosno četiri, faze.
Prva faza porođaja je faza širenja odnosno dilatacije, koje počinje prvim kontrakcijama a završava se potpunim širenjem vrata materice.
Druga faza je faza istiskivanja ploda, počinje potpunim proširenjem grlića materice a završava se rađanjem novorođenčeta.
Tokom ove faze treba da primijenite sva ona znanja koja ste stekli na ovom kursu i da “izgurate” bebu u spoljnji svijet. Još jednom napominjemo da je vrlo bitno iskoristiti svaki napon, da bi beba što manje vremena provela u ovoj fazi.
Treća faza porođaja je najkraća faza koja traje između 10 i 30 minuta nakon porođaja, kada izlazi posteljica. Ponovo ćete osjetiti kontrakcije, koje su sada manje bolne i kraće traju, a babica koja Vas je porađala će pomoći da posteljica izađe ili će Vam reći da se još jednom napnete, tako da ne bi trebalo da ovaj proces bude posebno neprijatan.
Ljekar će pregledati posteljicu da bi vidio da li je izašla cijela, jer ukoliko nije cijela može doći do krvarenja ili infekcije u kasnijem toku oporavka. Nakon toga pregledaju se grlić i vagina, ušiju eventualni rascjepi do kojih je došlo tokom porođaja ili epiziotomija, ukoliko je napravljena.
Epiziotomija je hirurški zahvat kojima se reže meko tkivo vaginalnog zida (lat. perineum) kako bi se proširio izlazni dio porođajnog kanala i time olakšao porod. Rez se uradii neposredno prije izlaska glavice djeteta, a radi se u lokalnoj anesteziji. Epiziotomija, po svojoj suštini preventivni je zahvat kojim se želi spriječiti nekontrolisano cijepanje vagine i mekih porođajnih puteva, iako je rez koji se izvodi obično duži i dublji nego spontana laceracija. Epiziotomija je u načelu odbačena na zapadu u posljednjih par dekada, osim u hitnim slučajevima kad je ugrožen život bebe, ali je još uvek, i to u velikoj mjeri, prisutna u manje razvijenim zemljama svijeta.
Tzv. četvrta faza porođaja nije sastavni dio porođaja, počinje nakon rađanja posteljice i obično traje oko dva sata, a u stvari je uvedena zato da bi se za to vrijeme pratilo stanje porodilje (pojava eventualnih krvarenja ili drugih komplikacija) i bebe i omogućilo njihovo upoznavanje. Nakon toga, idete na porođajno odjeljenje, gde ste smješteni sa vašom bebom.

Njega rane nakon epiziotomije
Zacijeljivanje rane traje od nekoliko dana do par sedmica. Šavovi se spontano apsorbuju, a da bi se proces smirivanja ubrzao, veoma je važna pravilna higijena. To podrazumijeva pranje šamponima za intimnu njegu s blago kiselim pH.

Carski rez
Carski rez je akušerska operacija kojom se kroz rezove na trbušnom zidu i donjem materičnom segmentu vrši vađenje (ekstrakcija) ploda u odmaklom stadijumu trudnoće i završava porođaj abdominalnim putem.
Kada se radi carski rez?
Apsolutno je indikovan kod izrazito sužene karlice, anomalija i genitalnih oboljenja koja čine prepreku rađanju, poprečnog položaja ploda, centralne placente previja, prijeteće rupture materice, teških slučajeva prevremenog odlubljivanja normalno usađene posteljice, teške preeklampsije-eklampsije, prethodno urađenog carskog reza učinjenog klasičnim medijalnim rezom, vulvovaginalnog herpesa.
Relativno je indikovan kod feto-pelvične disproporcije, placente previje lateralis, osteomalatične karlica, preeklampsije, intrauterinog zastoja ploda, akutnog fetalnog distresa, diabetes mellitusa, blizanačke trudnoće sa nepovoljnim položajima ploda, distonija, konizacije...
Carski rez se može uraditi i kod prijevremenog odlubljivanja posteljice, karlične prezentacije, defleksione prezentacije ploda i anomalije rotacije, ispadanja pupčanika, ožiljaka na materici, malformacije ploda, genito-urinarne fistule, rekto-vaginalne fistule, varikoziteta genitalija, izraženih kondiloma, psihoze, ablacija retine, hipertireoza, kod prvorotki preko 35 godina...
Carski rez nije bezopasna operacija, ali su maternalno i fetalno obolijevanje (morbiditet) i maternalna i fetalna smrtnost (mortalitet) mali. Vodeći uzroci smrti su: plućna embolija, kardiopulmonalni zastoj (arest), krvavljenje i sepsa. Najčešće komplikacije carskog reza su: puerperalna sepsa, infekcija urinarnog trakta i infekcija rane.

Carski rez se radi u opštoj, spinalnoj ili u epiduralnoj anesteziji.
Opšta anestezija podrazumijeva primjenu posebne skupine lijekova koji organizmu osiguravaju potpuno odsustvo svijesti i bola uz mišićnu relaksaciju tokom operacije. Za vrijeme ove vrste anestezije u prisutnosti anesteziologa pacijentu se kontrolišu sve vitalne funkcije kako bi se primjenom lijekova i drugih metoda organizam bolesnika tokom operacije održavao u optimalnom stanju.
Postiže se i održava anesteticima u plinovitom obliku, koji u organizam dospijevaju sa udahnutim vazduhom u pluća. Za ovu vrstu anestezije koristi se mješavina gasova čija se smjesa priprema u posebnim aparatima i plastičnim sistemom cijevi preko endotrahealnog tubusa, llaringealne maske ili putem maske za lice u strogo kontroliranim uslovima unosi u dišni sistem bolesnika. Uz gasove za anesteziju, dodaju se i lijekovi koji osiguravaju relaksaciju mišića i neosjetljivost na bol. Ova vrsta anestezije je najčešće primjenjivani oblik anestezije.
Spinalna anestezija je anesteziološka tehnika u kojoj anestetik dajemo u tekućinu koja okružuje leđnu moždinu. Spinalna anestezija se može primijeniti na gotovo sve zahvate na nogama, kukovima, zdjelici, donjem dijelu trbuha (uključujući i carski rez).
Epiduralna anestezija je anesteziološka tehnika u kojoj se anestetik daje u prostor između kralješka i ovoja kičmene moždine (epiduralni prostor). Ovom vrstom anestezije možemo anestezirati određenu regiju na trupu i tako je učiniti neosjetljivim na bol. Pri tome ostatak trupa ostaje očuvan. Takođe primjenom nižih koncentracija anestetika možemo blokirati samo osjećaj bola dok je mišićna snaga očuvana (što se koristi kod bezbolnog poroda). Ako se u epiduralni prostor postavi tanka plastična cjevčica (epiduralni kateter) postoji mogućnost trajnog davanja anestetika i na taj način se osigurava dugotrajna anestezija.

Njega rane nakon carskog reza
Poželjno je da ožiljak ne kvasite mnogo – kada se tuširate voda može doticati ranu, možete je i malo oprati vodom, ali je ne trljajte i samo je lagano posušite mekim peškirom ili čak fenom za kosu. Za samo sedam dana rana će zarasti. U prvim danima posle operacije ožiljak će biti malo podignut, natekao i tamniji od ostatka kože. Smanjivaće se sve više tokom 6 sedmica. Dugačak je obično 10 do 15 cm. Može vas svrbjeti dok bude zarastao. Pazite na promjene: ako dobijete groznicu, ako se koža oko ožiljka zacrveni, ako iz rane bude izlazila tečnost, ako očvrsne i postane bolna. U tom slučaju pozovite doktora. To bi mogli biti znaci infekcije.
Što se tiče samog ožiljka možete koristiti specijalne kreme da ga smanjite.


Return to “Razne, uglavnom aktuelne, teme”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest